Bra att veta A-Ö

Informationen här innehåller en del praktiska råd för boende i vårt hus. Det hårda regelverket finner ni i stadgarna. Det finns också lagstiftning, som vi inte kan påverka. En del av detta färgar reglerna. Reglerna i övrigt är ett resultat av den praxis och boendekultur, som utvecklats i vår förening.


Bakom allt ligger insikten om balansen mellan hänsyn och tolerans. Den enes frihet är den andres begränsning. Alltså vad vi kallar sunt förnuft. Detta, som står här, är inte hugget i sten. Förutsättningar kan förändras.  Om du ser något som inte stämmer, tala om det för oss.

Styrelsen

 

Andrahandsuthyrning

Uthyrning av lägenheten i andra hand kan medges under begränsad tid, då lägenhetsinnehavaren inte kan utnyttja lägenheten. Ansökan med skäl lämnas till styrelsen i god tid innan uthyrningen ska ske.


Uthyrning godkänns som regel för ett år i taget och för en och samma hyresgäst. Vid förändring görs ny ansökan. Som regel godkänner föreningen uthyrning för högst fyra år. Kommersiell uthyrning som semesteruthyrning medges inte.


Föreningen har inga synpunkter på hyran för lägenheten, där gäller Skatteverkets regler. Även om hyresgästen bor utan att betala hyra, räknas det som uthyrning i andra hand och ska behandlas på samma sätt. Se vidare i nedanstående dokument som också finns i dokumentarkivet.


Blankett till styrelsen (högerklicka och välj Spara som...)
Policy för andrahandsuthyrning

 

Anslagstavlorna

Föreningens officiella anslagstavlor finns i respektive port. Styrelsen svarar för information av permanent art på delen bakom glas. Den högra delen är till för information till, eller mellan, de boende. Som regel ska informationen vara anslagen högst en vecka, i varje fall tas bort snarast efter de inte längre är giltiga. Endast kartnålar får användas för att sätta upp anslag (grövre nålar, som häftstift, förstör anslagstavlan). Säg till styrelsen om nålar saknas.

 

Blåljuskod

Vi har en särskild portkod på båda portarna, som endast meddelats till Larmcentralen. Om polis, brandkår eller ambulans måste komma in i huset under utryckning, ser de dekalen på porten och frågar Larmcentralen om koden. Om någon i huset till exempel måste larma ambulans akut, kan det vara bra att säga att vi har blåljuskod. Då kan Larmcentralen meddela redan när ambulansen är på väg.
 

Bosamverkan

Hösten 2016 har föreningen infört bosamverkan. Det är en form av Grannsamverkan anpassad för flerfamiljshus. Beskrivning av Grannsamverkan finns på www.samvarkanmotbrott.se. I begreppet bosamverkan ingår dessutom att engagera de boende i även andra säkerhetsfrågor som till exempel brandsäkerhet. Dessutom ska man verka för ett gott förhållande grannar emellan.
 

Brandsäkerhet

Föreningen är ansvarig för brandskyddet i fastigheten. Fyra brandsläckare finns utplacerade i huset: innanför gårdsportarna, i tvättstugan och utanför elcentralen i källaren. Varje lägenhet ska vara utrustad med minst en brandvarnare. Det är bostadrättshavarens ansvar. För hyreslägenhet är det föreningens. Brandvarnare ska kontrolleras kvartalsvis av lägenhetsinnehavaren. 


Styrelsen genomför brandsyn enligt särskild plan. Därvid ska lägenhetsinnehavare årligen påminnas om kontroll av brandvarnare. Vid behov kontrollerar styrelsen att brandvarnare finns (alltid vid lägenhetsbesiktning).


Enigt lag får inget förvaras i trapphusen då det kan utgöra en brandrisk eller hinder för utrymning. Det gäller även källargångarna.
 

Bredband och TV

Huset har bredband från Ownit och kabelnät från Tele2.


Alla lägenheter är anslutna och ett kollektivt abonnemang är tecknat med Ownit för bredband upp till 100/100 Mb och IP-telefoni. Boende kan på egen bekostnad gå upp till 1000 Mb. Det är möjligt att ansluta till bredbands-TV. Ownit har dessutom eget TV-utbud. Vid kontakt med Ownit används lägenhetens nummer i Lantmäteriets system (adressen som står vid namnet i porten).


Vi har ett serviceavtal med Tele2. De boende kan teckna egna avtal med Tele2.
 

Cyklar

I källaren finns ett cykelrum, invid grovsoprummet. Cyklar som används sällan hängs lämpligen upp på de krokar som är monterade i taket. Rummet låser man upp med lägenhetsnyckeln.
 

Ekonomisk förvaltning

Nabo sköter vår ekonomiska förvaltning. För de boendes del innebär det hantering av avgifter, lägenhetsöverlåtelser och pantförskrivningar. Avier skickas månadsvis. Autogiro kan beställas genom den egna internetbanken (sök på Pagen 15 och använd lägenhetskod som står på avin). Den som inte har internetbank kan beställa blankett för autogiroanmälan från Nabo, www.nabo.se. Handläggare kontaktas på telefon 010-288 00 27 (knapptryck 2). Telefontid 09.00–11.30.
 

Elmätare

Lägenheternas elmätare är placerade i låst utrymme i källaren. Kontakta Nabo när avläsning är nödvändig.
 

Felanmälan

Vi har olika avtal för service beroende på tjänst.


Nabo har det övergripande ansvaret för vår fastighetsskötsel. Till dem görs felanmälan avseende det som omfattas av föreningens underhållsskyldighet. Var och en kan göra felanmälan, det behöver inte gå via styrelsen. Däremot kan det vara lämpligt att orientera styrelsen (styrelsen@pagen15.org) att anmälan gjorts.


Ansvar för åtgärder i lägenheterna som alltid är föreningens ansvar, är radiatorer och vattenburen handdukstork.


Gäller det medlemmens underhållsansvar för lägenheten, kan man vända sig till Nabo om man vill. Annars kan man välja annan hantverkare. Vems ansvar det är framgår av stadgarna. Vid tveksamheter kan man ringa Nabo som vet skillnaden.


Felanmälan kan göras på Nabos webbplats (www.nabo.se) eller telefon 010-288 00 26 mellan klockan 07.00 och 16.00. Övrig tid är jourtid. Anmälan görs då endast vid akuta ärenden på samma telefonnummer.


Vi har serviceavtal för tvättstugan med Fastighetsägarna. Telefonnummer för felanmälan finns på anslagstavlan i tvättstugan. (Kundservice: 08-617 76 00, felanmälan). Ange kundnummer 14710. Fäst en lapp på objektet med information att det är felanmält med dag och klockslag.


När det gäller hissarna ansvarar Hissen AB för service och felanmälan görs till 08-618 48 48. Det framgår också av anslag i hissarna.
 

Försäkring

Vi har ett kollektivt avtal med Trygg Hansa om bostadsrättstillägg för alla lägenheter. Du behöver därför inte bostadsrättstillägg i din egen hemförsäkring.
 

Gården

Gården är gemensam för alla i huset. Grillplats är avdelad på gårdens nordöstra hörn. Under sommarhalvåret placeras gemensamma grillar här. Aska töms i avsedd hink. Observera att friskluftsintaget till Coop finns på gårdens södra sida. Här får inte grillning, rökning eller målning ske.


Ordningsregler i stadgarna utgår från ”ortens sed” och är vägledande för utnyttjande av gården. Följande riktlinjer gäller:


  • Alla i huset har rätt att använda gården när de vill. På en lista i porten kan du anmäla din önskan att utnyttja gården vid ett visst tillfälle.

  • Lägenheterna med utgång mot gården har alltid rätt att använda sin uteplats oavsett vad som försiggår på gården i övrigt.

  • Gården har en standardmöblering. Naturligtvis får den frångås då gården nyttjas. Men då gården lämnas, ska möbleringen återställas. Var och en städar efter sig själv direkt efter det gården använts. Släng inte fimpar eller snus på gården.
  • Normalt ska det vara tyst på gården kl. 23.00 (då lamporna släcks).
  • Om du har anmält avsikt att använd en eller båda grillarna är det möjligt för någon annan ta över dem efter att du är klar, även om ditt sällskap sitter kvar vid borden

  • Gör ren grillgallren på de gemensamma grillarna efter användning. Normalt räcker att gnida dem med aluminiumfolie, skrynklad till en boll, och torka efter med hushållspapper. Släng kol och aska i askhinken. Töm inte i rabatterna, då rester av tändvätskan förgiftar jorden.
  • Parasollet ger förutom skydd mot solen även en ljuddämpande effekt. Samtal på gården hörs på de översta våningarna (som vid en amfiteater). Däremot är det inte avsett som regnskydd. Parasollet blir tungt av vattnet och det nedre röret böjs i foten. Parasollet ska vara helt uppfällt eller helt nedfällt.

  • Belysningen vid bord, arbetsbord och soffgrupp går att slå på och av, belysningen vid borden går även att dimma.
  • Plantering av växter längs väggarna och i planteringslådorna (betong och trä) sker enligt särskild plan.
  • Om husdjur tas med på gården, ska de passas, så att de inte förstör eller förorenar.


Alla ska trivas på gården och om någon enstaka gång ”glädjen står högt i tak”, kan vi säkert överse med det.


Integritetsskydd

Från 25 maj 2018 gäller dataskyddsförordningen (GDPR). Den ersätter bland annat den tidigare personuppgiftslagen. Det innebär att styrelsen har utarbetat regler för hur personuppgifter ska hanteras i föreningens verksamhet. Läs mer via länken nedan.

Bra att veta om GDPR
 

Lagar m.m.

Grunden är bostadsrättslagen. Styrelsens verksamhet regleras dessutom av lagen om ekonomiska föreningar. Dessutom gäller annan lagstiftning och regler från myndigheter rörande fastigheter m.m. Internt gäller föreningens stadgar, som alla medlemmar bör känna till. Bostadsrättslagen ger stadgarna en stark ställning.
 

Lägenhetsnummer

Införandet av särskilda lägenhetsnummer för folkbokföring har lett till viss förvirring. Det finns alltså två lägenhetsnummer. Det juridiska numret är det som finns i föreningens ekonomiska plan. Det är tvåsiffrigt för Kungsholmsgatan och tresiffrigt på Scheelegatan. Det ska användas i uppgifter till Skatteverket, i överlåtelseavtal, i banken och i lånepanter samt i de handlingar som förs av föreningen.


Det fyrsiffriga lägenhetsnumret är till för folkbokföring och ingår i adressen. Det är därför inte kopplat till fastigheten utan till gatuadressen. Det är registrerat hos Lantmäteriet. Numret står invid namnet på tavlan i entrén.


Minnesregel: det ena kan endast kombineras med Pagen 15, det andra endast med Kungsholmsgatan 22 eller Scheelegatan 22.
 

Mopeder

Det finns ingen godkänd uppställning för mopeder (eller motorcyklar) inom fastigheten. Kravet för sådan uppställning är ett cykelrum med direkt utgång mot gata, ventilation skild från huset i övrigt och utan avloppsbrunn.
 

Namn på ytterdörr och porttavla

Kontakta Nabo för uppsättande av nytt namn.


Nycklar

När det nuvarande passersystemet installerades upphörde lägenhetsnycklarna att gälla i fastighetens nyckelsystem. Det innebär att lägenhetsinnehavarna kan byta låset på ytterdörren. MEN, behåll den gamla nyckeln, då den går till cykelrummet.


Varje lägenhet förses med tre nyckelbrickor ”taggar” genom föreningens försorg. De går till alla lås för bricka. Ytterligare brickor kan beställas genom styrelsen för ett självkostnadspris à 25 kr. De är vid leverans endast programmerade för portarna från gatan. Önskas även källardörrarna för någon av dessa – anmäl till styrelsen. Vid överlåtelse av lägenheten raderas nyckelbrickorna ur systemet och den nya innehavaren får tre nya nyckelbrickor.


OBS! Förkommen bricka ska snarast anmälas till styrelsen, med sitt nummer.

Den spärras i systemet, men kan åter aktiveras om den återfinns. En hanteringsavgift om 200 kr tas ut för ersättning av förlorad nyckelbricka (administration hos leverantören och styrelsen).
 

Pantförskrivning

Pantförskrivning vid banklån handläggs av Nabo på uppdrag. För denna tas en avgift ut enligt stadgarna. Avgiften täcker Nabos handläggning. Även för att erhålla det intyg som krävs vid till exempel byte av bank ska Nabo kontaktas.
 

Porttelefon

Vid portarna finns porttelefon med adressregister. Uppringning sker till det telefonnummer som är inställt, oavsett om det är fast eller mobiltelefon. Porten öppnas genom att * eller 5 trycks in på telefonen (häll tangenten intryckt till dess att ett ”pip” hörs). Porten är upplåst under 7 sekunder.


Vid överlåtelse kontaktas styrelsen för registering av rätt telefonnummer.
 

Renovering och underhåll

Vid renovering i lägenheten som på något sätt kan påverka för huset gemensamma system, ska styrelsens tillstånd inhämtas (stadgarna 12 §). För detta finns en blankett här på vår webbplats. Vid osäkerhet fråga styrelsen.
Medlem svarar för inre underhåll av sin lägenhet. Det gäller fortlöpande underhåll och reparationer. Stadgarnas 11 § beskriver uppdelningen mellan medlemmens och föreningens ansvar.


Blankett till styrelsen (högerklicka och välj Spara som...)
Råd i samband med renovering

Stadgar


Reparationsarbeten kan upplevas som störande, särskilt bilning och borrning. Ljudet fortplantar sig i bjälklaget, så det låter lika mycket i alla lägenheter. Inför ett arbete i lägenheten är det uppskattat om ni sätter upp meddelanden på anslagstavlorna i båda portarna. De bör innehålla planerad tid, vid vilka tider som bilning/borrning beräknas ske, kontaktuppgift för frågor och gärna namn på eventuell firma som anlitas. Det senare som ett led i grannsamverkan, då objudna gäster gärna uppträder som hantverkare.
 

Rökning

Rökning är inte tillåten i gemensamma utrymmen som trapphus, hiss, tvättstuga och källaren. Rökning är tillåten i den egna lägenheten och på balkongen, dessutom på gården.


I detta sammanhang krävs både hänsyn och tolerans. Den som röker på gården, eller har rökande gäster, ska medföra eget askfat och säkerställa att inga fimpar blir kvar. Rökning får absolut inte ske invid luftintaget till Coop:s ventilation.
 

Skadedjur

Upptäckt av skadedjur ska anmälas till styrelsen. Vårt försäkringsbolag har samarbete med Normor. Kontaktuppgifter finns på anslagstavlorna.
 

Sophantering och återvinning

Från 1 januari 2022 gäller följande:

Hushållssopor

Med det menas påsen under diskbänken som slängs väl försluten i sopnedkastet. Observera att här ska inte kastas dagstidningar, vinflaskor, pizzakartonger eller andra förpackningar som kan återvinnas. Soporna hämtas två gånger i veckan.


Grovsopor

Till grovsopor räknas trasiga små möbler, böcker med pärm, textilier som inte kan återanvändas, metallföremål som kastruller och stekpannor, porslin och spegelglas m.m. Dessa slängs i särskilt märkta kärl i grovsoprummet i källaren. Grovsoporna hämtas en gång i veckan.


Hemelektronik

I grovsoprummet går det också att ställa ned mindre elektriska apparater, dvs. sådana som har sladd eller batteri. Lägg dem antingen i det blå kärlet eller ställ dem på hyllan till höger.


Glödlampor, lysrör och batterier

Dessa slängs i särskilda märkta kärl i grovsoprummet.


Miljöfarligt avfall

Hit räknas färg, lösningsmedel och andra kemikalier, olika typer av olja, större batterier m.m. I första hand ska dessa lämnas vid miljöstationen hos Preem på Norr Mälarstrand (nyckel fås i kassan). Vi har dock ordnat så att det under en tid går att lämna dem utanför grovsoprummet för bortforsling.


Kartong och andra pappersförpackningar

I grovsoprummet finns kärl för återvinning av kartong och andra pappersförpackningar. Var noga med att slå sönder alla kartonger så att de tar mindre plats. Pappersförpackningar ska inte heller vara blöta eller innehålla matrester som kan börja lukta.


Glas-, plast- och metallförpackningar

Lämna förpackningar av glas, plast och metall i soprummen i gatunivån.


Tidningar

Lämnas också i kärl i soprummen i gatunivån.


Summering av återvinning

All återvinning finns i gatunivån förutom kartong och papper som av utrymmesskäl finns i grovsoprummet. Hämtning av återvinning sker varannan vecka.


Nycklar till soprummen

Nyckel till soprummen i gatuplan är samma som till tvättstugan. 


Dörren till grovsoprummet ingår i husets skalskydd. Därför sitter låset på insidan av dörren. Du måste alltså ha nyckelbricka med in. Alla nyckelbrickor, som går till källardörrarna, ska vara programmerade för denna dörr. Läs anslaget på dörren innan du går in första gången.


Stadgar

Föreningens stadgar är registrerade hos Bolagsverket 2018-08-20 och ersatte de senast ändrade från 2015. (Se även ”Lagar m.m.”)

Stadgar

 

Styrelsen

Styrelsens sammansättning framgår här på webbplatsen och är anslagen i entréerna.


E-postadresser: ordforande@pagen15.org respektive styrelsen@pagen15.org
 

Störning

I ett flerfamiljshus får man acceptera att man på dagtid hör ljud från verksamheter i huset. Var gränsen för störning går beror av varje individs upplevelse. Stadgarna talar om ”orten sed”, vilket tolkas som att dagtid är mellan 7.00 och 23.00 I början och slutet av intervallen bör sunt förnuft råda: vad har vi vant oss vid hos oss? Inom rimliga gränser kan sena bjudningar hos grannar tolereras. Det uppskattas emellertid om värden aviserar kommande fest på anslagstavlorna, med kontaktuppgift (jämför regler för gården).


Vid oacceptabel störning, till exempel regelbundet festande, bör man påpeka att man blivit störd. Leder det till en konflikt mellan grannar, ska störningen anmälas till styrelsen. Om störningen är av så allvarlig natur, och den som stör inte tar rättelse, kan det bli fråga om att säga upp vederbörandes medlemskap. Den som anmält störningen måste då vara beredd att vittna vid eventuell rättegång.
 

Tvättstugan

Regler för tvättstugan finns på anslagstavlan i tvättstugan. Bokning sker antingen via en digital bokningstavla utanför tvättstugan eller via internet eller en app. Instruktioner för hur man bokar via webbplats eller app.
 

Vatten

I Stockholm är vattnet mjukt och innehåller relativt lite kalk i form av kalcium och magnesium. Då behövs ingen tillsats av salt i diskmaskinen.
 

Vattenskador

Tyvärr har vi drabbats av en del vattenskador. Om de inte upptäcks tidigt, blir de dyra att åtgärda. I ett badrum med fungerande avlopp och bra tätskikt är risken liten. I lägenheten i övrigt är risken störst i köket. Orsaken är oftast läckande röranslutningar och läckande ballofixer. Men den största boven är oftast diskmaskinen. Därför ska den stå på ett läckageskydd, så läckande vatten rinner ut framåt. Anslutningsslangen är förbrukningsvara och bör bytas var femte år. Ett fullpackat skåp under diskbänken kan medföra tryck mot ledningar, med läckande skarvar som följd.


Se vidare Råd i samband med renovering.
 

Ventilation

Lägenheterna har ventilation med till- och frånluft. Luft blåses in i vardagsrum och sovrum och sugs ut i kök och badrum. Rätt balanserat byts hela luftvolymen i lägenheten ut på två timmar. Systemet kontrolleras och justeras vart tredje år. Det är inte tillåtet att ansluta köksfläkt till systemet eller att ändra inställning på ventilationsdonen. (Se även Råd i samband med renovering)


Det samlas damm och stekfett vid frånluftsventilerna. Tvätta filtret i spiskåpan regelbundet, metallfilter gärna i diskmaskinen. I badrummet kan man vira en trasa kring en pinne eller skruvmejsel och ta bort damm försiktigt i ventilen.
 

Värme

Den vattenburna värmen är den huvudsakliga värmekällan i huset. Temperaturen på vattnet bestäms av utetemperaturen. Termostaten på respektive radiator håller vid läge 3 temperaturen i rummet på ca 20 grader. Ventilationssystemet har en värmeväxlare som tar vara på värmen från luften som går ut ur lägenheterna och förvärmer på så sätt tilluften. Om tilluften, tillsammans med luft från andra delar av lägenheten håller normal temperatur i rummet, kan radiatorn bara ge svag värme eller ingen alls. Det kan leda till att rummet upplevs kallt. Vill man hålla ett rum svalare, kan termostaten vridas ner. Lägenhetsinnehavaren får inte byta termostat eller radiator. Det är endast tillåtet att måla radiator och rör.


Rören rör sig en aning vid växlingar i vattentemperaturen. Det innebär att muttrarna i skarvarna kan röra sig tillräckligt för smygläckage. Det kan dröja länge innan en vattenskada upptäcks. Temperaturen kan under eldningssäsongen växla snabbt, varför man kan upptäcka vatten utan att se varifrån det kommit. Vid synligt vatten: slå larm direkt!


Ett tips är att på våren vira en pappersservett runt rören vid golvet. Låt den vara kvar ett par veckor. Fuktig? Larma. Torr, lugnt ett år till.


Överlåtelser

På Nabos webbplats under Vanliga frågor hittar du svar på de mesta du kan behöva veta om överlåtelse/försäljning.


Mäklare kan hämta så kallad mäklarbild via www.maklarservice.com. Din mäklare har då möjlighet att hämta ut en uppdaterad mäklarbild i upp till 6 månader. För andra uppgifter om föreningen hänvisas mäklaren till ordföranden ordforande@pagen15.org.


Styrelsen fattar beslut om ansökan om medlemsskap ska beviljas. Underlag för beslutet framgår av bostadsrättslagen och föreningens stadgar. Styrelsen kan vägra medlemskap om köparen inte har för avsikt att bo permanent i lägenheten (stadgarna 2 och 10 §§).


Anmälan om överlåtelse till Skatteverket sker före 1 februari året efter det att bindande avtal om överlåtelse tecknats. Överlåtelseavgift tas ut enligt stadgarna.